środa, 13 grudnia 2017

Przepis na pierniki

Jak co roku na święta obowiązkowo w domu muszą pachnieć pierniczkami.
Uwielbiam ten zapach po ich upieczeniu. To jakie jeszcze są miękkie chwilę.

Podam wam przepis którego zawsze korzystam co roku. Wychodzą przepyszne.
* 1/2 kostki do pieczenia np Kasia (250g)
* 1kg mąki (6 szklanek) 
* 400g cukru pudru
* 400g miodu
* 2 jajka
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 opakowania przyprawy do piernikow (40g)
* ewentualnie dla koloru można dać 2 łyżeczki kakao 

Wszystkie składniki ze sobą łączymy. Wymieszamy, wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i nie będzie się kleilo do rąk.
Rozwałkować o grubości 5mm i wycinać foremkami dowolnymi jakie macie dostępne w domu. Piec pierniki przez 8 minut w temperaturze 180*C.

Smacznego! 🤗

Ciasto przed upieczeniem. Foremki były z Pepco gdyby ktoś był ciekawy. Super sprawa.

Po upieczeniu wyglądają tak. A jakie pyszne. Mniam. 


Dziś udekorowalismy pierniczki. Lukier gotowy  z torebki w różnych kolorach. U nas zielony, różowy i żółty. Jako, że nie starczyło zrobiłam własny z cukru pudru. Posypki kolorowe. I gotowe.

:) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz